Czas wzrostu, hodowla i kiełkowanie

Rzeżucha, znana także pod nazwą pieprzycy siewnej, to niepozornie wyglądająca roślinka, która wywodzi się z południowo-zachodniej Azji. Uprawa rzeżuchy w warunkach domowych staje się coraz bardziej popularna. Wysiewając nasiona pieprzycy siewnej na wacie lub ręczniku papierowym, już po kilku dniach zyskujemy charakterystyczną roślinę o zielonych łodyżkach, która stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych.

Rzeżucha bardzo szybko dotarła do Europy, ale do Polski trafiła dopiero pod koniec XV wieku. Dzisiaj to właśnie ta roślina jest jednym z bardziej znanych symboli świąt wielkanocnych. I chociaż tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, to w rzeczywistości pieprzycę siewną można hodować przez cały rok.

Kiełki rzeżuchy charakteryzują się ostrym i wyrazistym smakiem. Hodowla tej rośliny jest bardzo łatwa, gdyż nasiona wystarczy wysiać na bibułę, watę lub ligninę. Każdego dnia należy pamiętać o podlewaniu pieprzycy (najlepiej przy pomocy specjalnego zraszacza). Rzeżucha do wzrostu nie wymaga zbyt wiele, gdyż wystarczy jej suche oraz dobrze nasłonecznione stanowisko.

Pierwsze kiełki rzeżuchy zazwyczaj pojawiają się drugiego lub trzeciego dnia po wysianiu nasion. Niektórzy decydują się na jedzenie pieprzycy siewnej we wczesnym stadium jej rozwoju, a więc po szóstym dniu od jej posadzenia. Jednak czas wzrostu rzeżuchy jest w rzeczywistości znacznie dłuższy. W domowych warunkach jeden cykl wzrostu pieprzycy siewnej wynosi około dwa tygodnie.

Rzeżucha ogrodowa uprawiana w warunkach domowych ma to do siebie, że charakteryzuje się bardzo krótkim okresem wegetacji. Roślina ta znakomicie nadaje się do uprawy nie tylko na okiennym parapecie – w trakcie wiosny i lata można ją hodować również na tarasie oraz balkonie. Ze względu na spożywanie rzeżuchy w konkretnej fazie wzrostu, jej nasiona zaleca się wysiewać od wczesnej wiosny co dwa tygodnie, aż do końca września.

Optymalna temperatura do rozwoju rzeżuchy to dwadzieścia stopni Celsjusza. W uprawie domowej jako podłoże możemy wykorzystać watę, ligninę lub ręcznik papierowy. Można również rzeżuchę ogrodową uprawiać stosując zwyczajne podłoże – takie jak jest wykorzystywane w trakcie wysiewania nasion do skrzynek. W takim wypadku najlepiej jest jednak wysiewać nasiona rzutowo bądź rzędowo.

Pieprzyca siewna to doskonała roślina na kiełki. Wyhodowane kiełki mogą stanowić znakomity sposób na uzupełnienie codziennego menu w cenne witaminy oraz sole mineralne. W produkcji kiełków rzeżuchy może być pomocna profesjonalna kiełkownica. Takie urządzenie można dzisiaj kupić bez trudu w większości sklepów. Jednak do uzyskania kiełków można też wykorzystać zwykły słoik lub głębszy półmisek.