Domowa hodowla na ręczniku papierowym lub gazie

Rzeżucha to dla wielu osób przede wszystkim jeden z symboli świąt wielkanocnych oraz odradzającego się życia. Jak się jednak okazuje, rzeżuchę w warunkach domowych można hodować praktycznie przez cały rok. Ta niepozornie wyglądająca roślina nie jest specjalnie wymagająca w uprawie, a dzięki niej możemy uzupełnić swoje menu w cenne witaminy i sole mineralne.

Jeśli wcześniej nie mieliśmy doświadczenia w uprawie pieprzycy siewnej, wówczas na początek warto zdecydować się na domową hodowlę na ręczniku papierowym lub gazie. Ręcznik domowy oraz gaza na pewno znajdzie się w każdym domu. Ponadto będziemy potrzebować głębszy półmisek, ale jeśli takiego nie posiadamy to sprawdzi się także zwykły talerz.

Hodowla rzeżuchy jest stosunkowo prosta, a rozpocząć ją należy od równomiernego wysiania nasion. W tym celu naczynie przeznaczone do hodowli rzeżuchy wykładamy ręcznikiem papierowym lub gazą (można sięgnąć także po ligninę). Podłoże dość mocno zwilżamy wodą (jednak nie wolno dopuścić do tego, by nasiona stały w wodzie – w takich warunkach rzeżucha nie będzie wzrastać tak, jak powinna).

Gdy gaza lub ręcznik papierowym zostanie już zwilżony wodą, wówczas możemy przystąpić do wyłożenia nasion. Nasiona nie powinny zachodzić na siebie, gdyż wówczas o wiele trudniej będzie wzrastać roślince. Naczynie z wysianymi nasionami rzeżuchy najlepiej postawić w dobrze nasłonecznionym i suchym miejscu. Domowa hodowla rzeżuchy na ręczniku papierowym lub gazie świetnie sprawdza się na okiennym parapecie, na przykład w kuchni.

Nasiona rzeżuchy wysiane na ręczniku papierowym lub gazie należy systematycznie zraszać wodą. Najlepiej robić to codziennie. Już po około dwóch-trzech dniach zauważymy pierwsze kiełkujące nasiona, a po około dziesięciu pieprzyca siewna będzie gotowa do jedzenia. Jeden cykl uprawy rzeżuchy w warunkach domowych na ogół trwa około dwa tygodnie.

Rzeżuchę najlepiej spożywać na surowo, bezpośrednio po ścięciu zielonych łodyżek. Nie poleca się dodawania skiełkowanej rzeżuchy do potraw w trakcie gotowania, gdyż wtedy roślina traci większość cennych witamin oraz substancji mineralnych. Rzeżuchą można posypywać kanapki, sałatki oraz surówki. Można ją również dodawać do sosów.

Rzeżucha to bez wątpienia jedno z najłatwiejszych warzyw w uprawie domowej. Rośnie w błyskawicznym tempie, a na dodatek nie trzeba wysiewać jej do ziemi, tak jak hoduje się zdecydowaną większość dobrze nam znanych warzyw. Wyhodowanej w domu rzeżuchy nie trzeba także myć – to kolejny plus uprawiania pieprzycy siewnej na parapecie okiennym. Dość dobrze w hodowli domowej sprawdza się ręcznik papierowy – później można go po prostu wyrzucić na kompost.