Jak posadzić rzeżuchę na wacie?

Rzeżucha to powszechnie znana roślina, która najczęściej jest wykorzystywana do ozdabiania wielkanocnego stołu. Jest nie tylko zielona i świeża, ale również bardzo dekoracyjna. Ma niewielkie liście i na dodatek kojarzy nam się z wiosną. Jednak jeśli chcemy wyhodować rzeżuchę w warunkach domowych, wówczas musimy pamiętać o wysianiu jej nasion odpowiednio wcześnie.

Wzrost rzeżuchy na ogół trwa około dziewięć-dziesięć dni. Jeśli więc chcemy wyhodować pieprzycę siewną na święta wielkanocne, wtedy najlepiej wysiać nasionka na około półtora tygodnia przed świętami. Do posadzenia rzeżuchy w domu będziemy potrzebować: półmisek lub większy talerz oraz watę.

Nasiona rzeżuchy (można je kupić praktycznie w każdym sklepie ogrodniczym, a w sezonie wiosennym dostaniemy je także w dużych hipermarketach na działach z artykułami ogrodniczymi) wysiewamy na lekko skropioną wodą watę. Pamiętajmy, że najlepiej jest wysiać nasiona w miarę możliwości równomiernie – nasionka dodatkowo nie powinny zachodzić na siebie, gdyż będzie to utrudniało wzrost pieprzycy.

W podobny sposób można hodować rzeżuchę w domu na ligninie lub gazie. Musimy jeszcze zadbać o to, aby wysiana rzeżucha miała odpowiednie warunki wzrostu. Talerz lub półmisek z wysianymi nasionami najlepiej więc postawić w ciepłym oraz wystarczająco jasnym miejscu. Trzeba też dbać o to, by wata z rzeżuchą była ciągle mokro. Oczywiście nie można dopuścić do nadmiaru wody – w takiej sytuacji wysiane nasiona szybko nam zgniją.

Do uprawy rzeżuchy w domowych warunkach bardzo przydatny może okazać się zraszacz do zwilżania gazy oraz wysianych przez nas nasion. Rzeżuchy nie musimy niczym przykrywać (przykryte nasiona mogą szybko spleśnieć). Ta cenna w liczne minerały i witaminy roślina do prawidłowego wzrostu potrzebuje jedynie wody oraz odpowiednio nasłonecznionego stanowiska.

Rzeżuchę można hodować w domu na przykład na parapecie okiennym. Takie miejsce na ogół jest odpowiednio nasłonecznione i nasiona będą mieć odpowiednie warunki do wzrostu. Już po kilku dniach zauważymy pierwsze kiełki, a po około dziewięciu-dziesięciu rzeżucha będzie gotowa do spożycia.

Hodowla pieprzycy siewnej w warunkach domowych nie jest specjalnie trudna ani zbyt wymagająca. Jedyną trudnością może być samo wysianie nasion, gdyż nie powinny one stykać się ze sobą. Należy więc wyłożyć je na talerz z watą bardzo ostrożnie. Po wysianiu rzeżuchy wystarczy natomiast dbać o jej regularne podlewanie – rzeżucha powinna być podlewana każdego dnia, gdyż jeśli podłoże będzie zbyt suche, wówczas roślina nie będzie wzrastać prawidłowo.