Jak sadzić rzeżuchę ogrodową?

Rzeżuchę można hodować na balkonie, tarasie oraz w ogrodzie. Bardzo dużą popularnością cieszy się także uprawa rzeżuchy w domu, ale coraz większa liczba osób decyduje się hodować pieprzycę siewną w ogrodzie. Rzeżucha jest znana przede wszystkim ze swoich walorów dekoracyjnych, ale ta niepozornie wyglądająca roślinka ma także liczne właściwości lecznicze.

Na całym świecie występuje ponad sto gatunków pieprzycy siewnej. W naszym kraju znamy ich zaledwie kilka – najbardziej popularna jest rzeżucha ogrodowa oraz łąkowa. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się rzeżucha ogrodowa, która jest przeznaczona do  wysiewania wprost do gruntu w okresie od marca do końca sierpnia.

Rzeżuchę ogrodową można sadzić także w skrzynkach na balkonie oraz w doniczkach, zbierając ją przez cały okres letni. Roślina ta należy do ziół o stosunkowo niskich wymaganiach cieplnych. Jest bardzo prosta w hodowli, ponieważ potrzebuje jedynie systematycznego podlewania oraz nasłonecznionego miejsca. Przy takich warunkach na plon wystarczy poczekać zaledwie dziesięć dni.

Okres wegetacji rzeżuchy ogrodowej jest bardzo krótki. Trzeba też dodać, że roślina ta jest w stanie rosnąć praktycznie na każdym rodzaju gleby. Jeśli chcemy posadzić rzeżuchę w ogrodzie, wówczas musimy postarać się, by zapewnić roślinie odpowiednie warunki. Rzeżuchy nie należy sadzić w miejscu ciemnym oraz mokrym – wysiane nasiona mogą wówczas bardzo szybko zgnić bądź spleśnieć.

Rzeżuchę ogrodową można też z powodzeniem uprawiać na balkonach oraz tarasach. Jeśli zależy nam na tym, by spożywać roślinę obfitującą w najcenniejsze składniki odżywcze, wówczas starajmy się ją sadzić systematycznie w okresie od wczesnej wiosny (od początku marca) do końca lata. Przy takiej uprawie istnieje możliwość jedzenia najbardziej wartościowej skiełkowanej rzeżuchy. Wraz z początkiem września uprawę rzeżuchy należy przenieść do domu.

Rzeżucha najszybciej wyrasta w miejscu nasłonecznionym oraz ciepłym. Po przeniesieniu uprawy rzeżuchy z ogrodu do warunków domowych, możemy przyspieszyć jej wzrost poprzez przykrycie nasion zwykłą folią spożywczą z niewielkimi dziurkami. Dzięki temu umożliwimy parowanie wodzie, a ciepło korzystnie wpłynie na wzrost pieprzycy.

Kiełki rzeżuchy wyhodowane w ogrodzie lub w domu stanowią idealny sposób na uzupełnienie codziennej diety w niezbędne witaminy oraz sole mineralne. Skiełkowana pieprzyca siewna idealnie sprawdzi się przede wszystkim w jadłospisie osób z nietolerancją pokarmową, ale oczywiście nie tylko. Po rzeżuchę mogą także sięgać osoby przebywające na diecie bezsolnej. Kiełki tej rośliny nie zawierają dużo kalorii, więc rzeżuchę mogą z powodzeniem jadać także wszystkie osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.