Smaczne potrawy z rzeżuchą

Rzeżucha to dla zdecydowanej większości osób roślina, która jest kojarzona przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Stroiki z rzeżuchy bardzo często pojawiają się na naszych wielkanocnych stołach, a tymczasem ta niepozornie wyglądająca roślinka nie powinna pełnić wyłącznie roli dekoracyjnej.

Rzeżucha, nazywana również pieprzycą siewną charakteryzuje się właściwościami leczniczymi oraz zdrowotnymi. Kiełki tej rośliny zawierają wiele cennych składników odżywczych, głównie witamin oraz soli mineralnych, których spożywanie szczególnie ważne jest w okresie wiosny. Wówczas na rynku trudno o pełnowartościowe warzywa, dlatego tym bardziej warto sięgnąć po smaczne potrawy z rzeżuchą.

Przygotowywanie zdrowych dań ze skiełkowaną rzeżuchą nie jest trudne ani czasochłonne. W tym celu konieczne jest jednak zasianie rzeżuchy. Nasiona można wysiać na talerzu lub półmisku wyłożonym wilgotną watą, ligniną lub ręcznikiem papierowym. Już po około dziesięciu dniach rzeżucha będzie gotowa do spożycia i będziemy mogli wykorzystać ją jako dodatek do kanapek, zup, sosów oraz surówek.

Jedną z propozycji potraw z rzeżuchą może być zdrowa sałatka z rzeżuchą. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki: dwie średniej wielkości cebule, garść skiełkowanej rzeżuchy, kilka pomidorów (mogą być pomidorki koktajlowe), dwie łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, dwie łyżki octu jabłkowego, piętnaście dekagramów startego sera typu parmezan, sól oraz pieprz.

Cebulę oraz czosnek należy drobno posiekać, przełożyć do szklanej salaterki i wymieszać z oliwą. Dolać dwie łyżki octu jabłkowego, do smaku doprawić solą oraz pieprzem. Pomidory kroimy na małe cząstki, mieszamy z rzeżuchą. Sałatkę dokładnie mieszamy, a tuż przed podaniem jej wierzch posypujemy startym parmezanem. Sałatka z rzeżuchą wyśmienicie będzie smakować ze świeżym pieczywem. Takie danie może również pojawić się na wielkanocnym stole.

Równie prosta w przygotowaniu jest zupa z rzeżuchą. Przygotujemy ją z: piętnastu dekagramów filetu z kurczaka, dwóch łyżek rzeżuchy, dwóch szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego, kilku kropel soku z cytryny, jednej większej cebuli, dwóch łyżek sosu sojowego, soli oraz pieprzu.

Mięso należy umyć, osuszyć i delikatnie skropić sokiem z cytryny, a następnie ugotować w bulionie. Po wyjęciu filet studzimy i kroimy w paski. Do bulionu dodajemy pieprz, sól oraz posiekaną drobno cebulę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed podaniem do zupy dodajemy mięso oraz rzeżuchę. Zupę z rzeżuchą można podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

Na wielkanocnym stole może ponadto pojawić się apetyczna pasta z rzeżuchy, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przyrządzimy ją z trzech jajek ugotowanych na twardo, garści rzeżuchy, dwóch łyżek chrzanu, soli, pieprzu oraz z dwóch łyżek śmietany. Jajka rozdrabniamy widelcem, mieszamy z pozostałymi składnikami. Pasta z rzeżuchy świetnie nadaje się także do spożycia na co dzień.