Zielona rzeżucha na stół wielkanocny

Wyróżnia się około stu różnych gatunków pieprzycy siewnej, zwanej potocznie rzeżuchą. W Polsce najbardziej popularna jest rzeżucha ogrodowa, którą można hodować zarówno w ogrodzie, jak i w warunkach domowych. Rzeżucha wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z symbolem świąt wielkanocnych – to właśnie na święta siejemy rzeżuchę, by następnie wykorzystać ją do przygotowania świątecznych ozdób.

Jeśli zależy nam na postawieniu rzeżuchy na wielkanocnym stole, wówczas musimy zadbać o to, aby wysiać ją odpowiednio wcześnie. Czas kiełkowania rzeżuchy to około dziesięć dni, więc rzeżuchę najlepiej wysiać na około dwa tygodnie przed terminem świąt. Co więcej, wysiewając rzeżuchę najlepiej sięgnąć po watę, ale można też wykorzystać gazę lub zwykły papierowy ręcznik.

Sama hodowla rzeżuchy nie jest trudna. Wystarczy zadbać o to, aby roślina miała dostęp do słońca oraz wody. Najczęściej rzeżuchę hoduje się na okiennym parapecie – w takim miejscu panuje dość dobre nasłonecznienie. Należy też pamiętać o systematycznym podlewaniu nasion. Rzeżuchę w warunkach domowych należy podlewać codziennie. Z ilością  wody oczywiście nie należy przesadzać, aby nie dopuścić do zgnicia nasion.

Jeśli chcemy, by rzeżucha na święta wielkanocne prezentowała się naprawdę efektownie, wówczas możemy wysiać ją na przykład do skorupek jajek. Sposób wysiewu jest taki sam, jak w przypadku wysiewania nasion na ligninę, gazę czy papierowy ręcznik. W tym wypadku zmienia się jedynie pojemnik do wysiewu, którym są wydmuszki z jajek. Zanim przystąpimy do wysiewu nasion pieprzycy pamiętajmy, by skorupki jajek dokładnie wypłukać w środku.

Rzeżuchę wysianą do skorupek jajek można dodatkowo przyozdobić w dowolny sposób. Ciekawym pomysłem może być pomalowanie wydmuszek na różne kolory, które będą ładnie harmonizować z zielenią pieprzycy. Takie wydmuszki z zieloną rzeżuchą można też z powodzeniem wykorzystać do przygotowania oryginalnych dekoracji wielkanocnych.

Zielona rzeżucha na stół wielkanocny będzie z całą pewnością doskonałą ozdobą, ale nie można zapomnieć także o wartościach odżywczych tej niepozornie wyglądającej roślinki. Rzeżuchę można jadać jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek, sosów czy zup. Można również podawać ją z twarogiem czy masłem. Świetnie będzie też smakować z wielkanocnymi jajkami. Skiełkowaną rzeżuchę można też wykorzystać do dekoracji świątecznych potraw.

Rzeżucha sama w sobie ma dość pikantny smak, dlatego nie poleca się jej dodawać do ostrych past czy sosów. W trakcie wielkanocnego śniadania raczej nie łączmy rzeżuchy z chrzanem czy z pastami, w których pojawił się ostry smak.